Водохреща – дати, традиції та обряди
Саморобка: тварини з повітряних куль
Як розповісти своїм дітям правду про Святого Миколая?
Як видалити чужорідне тіло з ока дитини
Пташки з фетру своїми руками
Що робити, якщо дитина не потрапила в дитячий садок
Що подарувати чоловікові на День Святого Валентина
Вальдорфська педагогіка: філософія і принципи
Статеве виховання має відбуватися ненав'язливо з перших років життя дитини.

Как сформировать представление о поле у ребенка

Статеве виховання дітей (іншими словами, гендерне виховання) − тема, яку багато батьків сором'язливо оминають увагою. Проте, вже у ранньому віці малюки починають розуміти різницю між статями, проявляючи природний інтерес до свого тіла. Малюк розуміє, що люди різностатеві, а мама і тато відрізняються один від одного. 

Рано чи пізно усім батькам доведеться відповідати на делікатні питання, і тут важливо бути підготовленим. Діти мають право ставити запитання − у тому числі, і ті, що стосуються різниці між статями, − а, отже, отримувати на них адекватні відповіді.

Як сформувати уявлення про стать у дитини 

1. Не варто залишати запитання дитини без відповіді, оскільки малюк може додумати відповіді сам, і вони, у свою чергу, можуть відрізнятися від дійсності настільки, що навіть викличуть у дитини острах і неприйняття. Навіть якщо питання малюка вас бентежать, намагайтеся не відмовчуватися. Постарайтеся у доступній формі пояснити різницю між статями, наприклад, між ним і знайомою дівчинкою з дитячого садку.

2. Для позначення статевих органів можна використовувати дитячі слівця: назви квітів, фруктів і овочів, дзьобик, краник, ключик. З такими словами, як «пеніс» або «піхва», дитину краще знайомити не раніше 5-6 років, і те з метою загального розвитку: його однолітки все одно не зрозуміють такі терміни.

3. Сумніваєтеся у правильності своїх пояснень − порадьтеся з психологом, педагогом або придбайте літературу відповідної тематики. При виборі такої літератури варто зупинитися на ілюстрованих книжках, в яких у доступній формі дитині пояснюють статеві відмінності. Не варто побоюватися, що дитина почне проявляти зайвий інтерес до сексуального аспекту питання, у маленьких дітей немає сексуальних асоціацій.

4. Розповідаючи дитині про статеві відмінності, підкресліть, що хлопчиком або дівчинкою добре бути рівною мірою, і це не означає, що у дівчинки чогось не вистачає або вона чимось гірша.

5. Поясніть дитині, що стать протягом життя не змінюється: дівчинка стає жінкою, а хлопчик − чоловіком, а завдяки різниці між статями народжуються дітки. І не варто вдаватися до бабусиних казок про лелек, капусту, магазини − це тільки введе дитини в оману і надалі породить недовіру до вас.  

6. Не нав’язуйте дитині наукові терміни, складні та сухі пояснення. Не описуйте подробиці статевих стосунків і складнощів пологів. Досить пояснити малюкові, що він з'явився на світ від любові мами і тата, а мамі допомагав під час пологів лікар.

7. Буде краще, якщо на питання дитини про статеві відмінності відповість один із батьків тієї ж статі, оскільки, усвідомлюючи свою статеву приналежність, дівчатка, як правило, порівнюють себе з мамою, а хлопчики − з татом.

8. Важливо, щоб відповідаючи на будь-яке питання дитини, навіть найделікатніше, доросла людина не показувала свого збентеження і, ба більше, несхвалення теми. Не варто виділяти цю тему особливою інтонацією або незвичними емоціями. 

Якщо спокійно говорити про складні, здавалося б, речі, не відмовчуватися і не відповідати жартами, дитина не відчуватиме дискомфорту, а накопичення знань стане веселою грою. Пам'ятайте, що статеве виховання має починатися ненав'язливо з перших років життя дитини.