Стилі виховання дитини у сім’ї
Як розкрити таланти свої дитини?
Дитяча жадібність: як навчити дитину ділитися
10 речей, на яких не варто економити
Зимові ігри та забави для дітей
Похід в зоомагазин або онлайн покупка: що вибрати?
День Святого Валентина
Листівка-валентинка "Квіточка з сердечок"
Ваша дитина боїться темряви? Пропонуємо вашій увазі кілька порад, як впоратися зі страхом темряви і не зашкодити дитині.

Ваша дитина боїться темряви, плаче ночами, насилу засинає... Що ж робити? Пропонуємо вашій увазі кілька порад, як впоратися з дитячим страхом темряви і не зашкодити дитині.

Не сваріть 

Страх темряви − природний для дітей страх, який з'являється у віці 3-8 років. Так що перша порада батькам − ні в якому разі не намагатися «перемогти» цей страх, лаючи малюка. Так ви зайвий раз травмуєте психіку дитини і можете довести її навіть до неврозів і безсоння.  

Не кажіть і не показуйте своїм виглядом, що малюк − «боягуз». Якщо ви не хочете розвинути  комплекси, краще поясніть малюкові, що боятися − цілком нормально.

Ребенок и ночник

Купіть нічник 

Найпростіше рішення − заглянути в будь-який дитячий магазин і купити нічник. Головне − не використовувати «денні» освітлювальні прилади − світло від них буде дуже яскравим і дратівливим. Залишаючи нічник включеним, коли дитина ще не спить, не вимикайте його і після того, як вона засне. Вночі малюк може прокинутися у цілковитій темряві, перелякається і довго не зможе заснути.

Девочка спит

Як допомогти дитині подолати страх темряви 

Допомогти дитині подолати страх темряви ви можете доброю порадою і кількома нескладними настановами. 

1. Запитайте у дитини, чого саме вона боїться. Якщо отримаєте відповідь, поясніть, чому її страхи не можуть реалізуватися у житті. Наприклад, відлякувати всю нечисть може добра іграшка-домовичок. Але пам'ятайте − такий трюк підійде, звісно, тільки для малюків. Якщо страхи дітей зосереджені навколо грабіжників і викрадачів, покажіть, що вікна і двері будинку замкнені, і вночі їм нічого не загрожує.

2. Не залякуйте дитину і не розповідайте жахів на кшталт:  «Якщо не заснеш, прийде чудовисько і з'їсть тебе». 

3. Якщо дитина не бачить, що відбувається поряд, вона інстинктивно починає прислухатися − і обов'язково почує які-небудь поскрипування і шарудіння. Спробуйте заглушити сторонні звуки. Слабкі або помірні ритмічні звуки діють, як снодійне: цокання годинника, неголосний  ритмічний спів, звук дощу, шум вітру, мелодійна музика.

4. Стежте за тим, щоб малюк не дивився жахіть, не грав у комп'ютерні ігри з монстрами і привидами. Вони тільки додадуть вразливому малюкові впевненості у тому, що з темряви може з'явитися якесь чудовисько.

5. Також можна запропонувати дитині намалювати чудовиськ, а потім рвати ці малюнки на шматки, або ліпити їх з глини, щоб потім сплющити у коржики. Це дозволить вашій дитині не лише показати свої страхи, але й менше боятися чудовиськ і, в результаті, побороти свій страх перед ними. 

Дитячі страхи − це найчастіше природна реакція на незнайоме і невідоме. І дитині просто потрібен час, щоб переконатися, що цей предмет не несе ніякої загрози. У всякому разі, до ваших послуг − консультація психолога, який підкаже, як боротися зі страхами, поговорить з дитиною, допоможе їй забути про переживання.