Як помирити дітей, що посварилися
Особисті межі: як навчити дитину їх визначати та захищати
Як створити новорічний настрій
Як захистити ялинку від домашніх улюбленців
Як допомогти дитині обрати майбутню професію
Як навчити дитину читати за системою Глена Домана
Виховання без криків та покарань
Ацетонемічний синдром у дітей: симптоми, причини, лікування
Батькам слід знати, які фрази не можна говорити дітям ні за яких обставин, адже часом ці слова можуть вплинути на ставлення дитини до вас і до себе самої.

10 фраз, которые нельзя говорить ребенку

Дитячі психологи не рекомендують вимовляти деякі фрази, які можуть травмувати малюка. Ці вислови, на перший погляд, здаються абсолютно нешкідливими, проте їх все ж краще не повторювати.

 Іноді батьки автоматично щось говорять своїм дітям, при цьому абсолютно не замислюючись над сенсом часто вживаних в сім'ї фраз. Вони легко і непомітно злітають з язика, проте часто завдають серйозної шкоди формуванню особистості дитини.

10 фраз, которые нельзя говорить ребенку

1. Візьми, тільки заспокійся

Часто батьки змінюють заборону після багатогодинних умовлянь дитини, проте це підсвідомо дає їй зрозуміти, що скиглинням можна досягти всього, а відмови мами і тата не варто сприймати всерйоз.

2. Хлопчики (дівчатка) так себе не ведуть!

Постійно повторюючи фрази про те, що дівчинка повинна бути охайною і не лазити по деревах, а хлопчикові не можна плакати, батьки формують у свідомості дитини певні стереотипи. Тому вже в дорослому житті хлопчик буде сприймати власну емоційність як щось негідне, а дівчинка почне комплексувати з приводу «нежіночої» професії або недостатньо прибраної квартири.

10 фраз, которые нельзя говорить ребенку

3. Бачиш, у тебе нічого не виходить − дай я зроблю

Якщо дитина довго копошиться зі шнурками або марно намагається застібнути ґудзик, а ви кудись поспішаєте, простіше зробити все за неї, навіть якщо малюк наполягає на своєму.  

«У тебе не вийде», «дай краще я», «ти не розумієш, не вмієш, не знаєш ...» − ці слова, на думку психологів, заздалегідь програмують дитину на невдачу, вселяючи в неї невпевненість. Малюк почуває себе незграбним і дурним, внаслідок чого намагається якомога рідше проявляти ініціативу − вдома, у колі друзів або у школі.

4. Ще раз таке побачу – отримаєш на горіхи

Зазвичай після такої фрази нічого не відбувається, а загрози навідатися до школи, позбавити перегляду мультфільмів або прогулянок з друзями так і залишаються лише словами, тому незабаром перестають діяти. Якщо ж батьки на «сто перший» раз таки карають, це викликає подив і образу в дитини. Раптові емоційні пориви бентежать малюка − він повинен точно знати, чого варто очікувати в тому чи іншому випадку.

10 фраз, которые нельзя говорить ребенку

5. Побережи моє здоров'я

Мами і бабусі частенько вдаються до фраз «серце коле», «тиск піднявся», щоб вплинути на поведінку дитини. Однак, незабаром малюк перестає сприймати ці слова серйозно, а на справді погане самопочуття рідних за звичкою не звертатиме уваги.

6. Негайно перестань!

Фрази «Негайно помовч!», «Зараз же заспокойся!» ображають малюка так само, як і будь-кого іншого. Тому замість того, щоб послухатися, дитина починає протестувати, плакати та вередувати, а в дорослішому віці – замикатися в собі.

10 фраз, которые нельзя говорить ребенку

7. Не переймайся через дурниці

У дитинстві зовсім не дрібницею видається те, що у дворі не дали покататися на самокаті або подружки назвали футболку дурнуватою. Майте на увазі, що нехтуючи дрібними проблемами дитини, ви ризикуєте втратити її довіру і надалі не дізнатися про інші, вже більш серйозні речі.

8. У всіх діти як діти, а ти ...

Часто батьки називають дитину нечепурою і розтяпою, не замислюючись, що ці ярлики занижують самооцінку малюка, і той мимоволі починає їм відповідати. «З моїм-то жахливим характером», «У мене все не як у людей», − кажуть про себе діти, що вже подорослішали і яких несправедливо критикували батьки. Але можлива й зворотна реакція, коли дитина переймає поведінку батьків, і критикує їх самих: «Ви невдахи, нічого не розумієте, ваші погляди застаріли».

10 фраз, которые нельзя говорить ребенку

9. Ти повинен розуміти, що ... 

Ви можете скільки завгодно говорити дитині, що старших треба поважати, школу не можна прогулювати, а шапка необхідна для її же здоров'я. Але діти сприймають таке моралізаторство, як правило, без ентузіазму, у них виникає бажання бути якомога далі від батьків, переключитися на щось інше, особливо коли вони схвильовані, засмучені або розсерджені. Мамі й татові потрібно дати час дитині заспокоїтися, і тільки після цього разом обговорити її поведінку.

10. Ні, це ми не купимо − грошей немає (дорого)

Після цієї фрази дитина зробить висновок про те, що у батьків мало грошей, і саме з цієї причини йому не купують шоколадку або чергову іграшку. Замість цього мама і тато повинні пояснити малюкові, чому не варто купувати все підряд, як потрібно ставитися до грошей і планувати сімейний бюджет.  

Батьки повинні знати, які фрази не можна говорити дітям ні за яких обставин, адже часом сказані в серцях слова можуть вплинути на ставлення дитини до вас і до себе самої. Мамі і татові необхідно стежити за своїми словами і думками, щоб виховати самостійну і впевнену в собі людину.