Основні вимоги безпеки дитячих іграшок
Сортер для дітей своїми руками
Різдвяний янгол з серветки власними руками
Основні принципи методики раннього розвитку Зайцева
Ранній розвиток дитини. Метод Марії Монтесорі
Новий 2023 рік. Символ 2023 року. Чого чекати та як святкувати?
Ідеї для прикрас для ялинки своїми руками
Друга іноземна мова для дитини
Для того, щоб дитячі мультфільми приносили дитині лише користь, рекомендуємо батькам скористатись наступними правилами та рекомендаціями.

 

Мультфільми відіграють безперечно важливу роль в емоційному та інтелектуальному розвитку дитини. Разом з читанням книг і розповідями батьків вони навчають маленьких глядачів цінувати добро, справедливість, співчуття і взаємодопомогу, засуджувати насильство і зло, відрізняти  реальність від вигадки, допомагають правильно  виходити зі складних ситуацій і орієнтуватись у відносинах між людьми. 

Для того, щоб дитячі мультфільми приносили дитині лише користь, рекомендуємо батькам скористатись наступними правилами, щоб організовувати перегляд мультфільмів  з раннього дитинства правильно, враховуючи рекомендації психологів і офтальмологів.

 

З якого віку дитина може переглядати мультфільми  

На думку офтальмологів, мультфільми не варто показувати дітям до двох років, для цього віку краще підійдуть діафільми. З двох років мультфільми можна поступово вводити в життя дитини. 

Головні вимоги до перших мультиків – зміна зображень відбувається повільно,щоб маленький глядач міг встигати концентрувати увагу на них, сюжет повинен бути простим, логічним, зрозумілим, а тривалість – мінімальною. 

Користь діафільмів для сімейного дозвілля 

В діафільмах, на відміну від мультиплікаційного фільму, кадри змінюються значно повільніше, дитина, розглядаючи зображення, вчиться концентрувати увагу. Великим плюсом діафільмів є також і те, що в організації даного виду дозвілля активну участь приймають дорослі – перетворюють біле простирадло в екран, налаштовують об’єктив, заряджають плівку в проектор, читають текстовий супровід; а сам малюк може допомагати батькам, на приклад, перемотувати кадри. Перегляд діафільмів – захоплююче сімейне заняття.

Як правильно організовувати перегляд мультфільмів 

Найбільш  слушний час доби для перегляду мультфільмів – перша половина дня.  Педіатри і психологи надто не рекомендують  показувати мультики перед денним і нічним сном, особливо якщо дитина вразлива і легко збуджувана. 

Дорослі повинні зарання визначити місця пауз для занадто довгих мультфільмів. Під час перегляду малюк повинен сидіти строго навпроти екрану на відстані не менше двох метрів. Батькам потрібно уважно слідкувати за очима дитини – якщо вони почали червоніти чи сльозитись, телевізор чи комп’ютер необхідно вимкнути. 

Перед тим, як показувати дітям той чи інший новий мультфільм, батьки повинні обов’язково попередньо самі переглянути його. 

Навіщо дивитись мультфільми разом з дитиною 

Не рекомендується лишати малюка самого перед екраном, особливо якщо він вперше дивиться мультфільм. Під час перегляду дитині може знадобитись пояснення незрозумілих моментів чи йому стане цікаво відношення батьків до того що відбувається.

Після закінчення мультфільму психологи рекомендують обговорювати те, що відбувалось на екрані. Корисно поцікавитись в дитини, як б вона поступила, якби була на місці героїв в тій чи іншій ситуації чи попросити малюка переказати сюжет, тоді під час діалогу ви зможете дізнатись, що він зрозумів з сюжету і які висновки зробив.

Тривалість перегляду мультфільмів 

Починаючи з 4-х років, дитині можна дозволяти дивитись мультфільми двічі в день по 10-15 хв; до 5-6 років тривалість кожного перегляду можна збільшити до 30-40 хвилин. При порушенні зору ( особливо короткозорості ) перебування перед екраном повинно бути мінімальним – близько 10 хвилин. 

Однак психологи надто не рекомендують позбавляти дитину мультфільмів повністю, щоб малюк не відчував себе обмежено в колективі однолітків.    

В шкільні роки для профілактики неврологічних і офтальмологічних захворювань важливо привчати дитину до «шкільного зорового режиму», коли для організації перегляду мультфільмів виділяється тільки два вихідних в тиждень – субота і неділя.

Мультиплікація об’єднує вигадку і реальність, яскраві зображення і музичний супровід, захоплюючий сюжет, створюючи єдиний виховний комплекс. Позитивний вплив анімації при правильній організації перегляду мультфільмів може стати чудовим посібником для дитини.