С чем носить джинсы-клеш
С чем носить кюлоты
Салат Мимоза: секреты приготовления
Мозаика в дизайне ванной комнаты
Значение имени при выборе букета цветов
Как выбрать вкусный чай
Методы удаления зубного камня
Как организовать свадьбу в индийском стиле
Робота в Польщі для українців – це реальний вихід з непростої ситуації, що склалася на ринку праці в нашій країні.

Враховуючи невисоку заробітну плату, яку пропонують наші роботодавці, багатьом доводиться шукати альтернативу – більш оплачувану роботу за кордоном. За даними статистики, останнім часом популярністю користується праця в Польщі для українців.

Але досвід співвітчизників показав: польські роботодавці є як сумлінні, які виконують усі домовленості та вчасно оплачують працю, так і недобросовісні.

Чи є якийсь спосіб захистити себе від таких людей? Адже робота в Європі мала б бути вигідною, а оплата справедливою. У будь-якому випадку, на це сподіваються усі, хто хоче працевлаштуватися. Насправді, захистити себе можна декількома шляхами. Для початку, якщо вам потрібна офіційна робота, потрібно буде подбати про робочу візу в Польщу. Про її успішне отримання та нюанси, які можуть виникати з роботодавцями, розкажемо детальніше.

Самостійний пошук вакансій через Інтернет

Велику кількість вакансій на роботу в Польщі можна знайти через Інтернет. Та постає головне питання, чи безпечний такий пошук?

Насправді ви дуже ризикуєте, шукаючи в такий спосіб варіанти працевлаштування. Адже трапляються випадки, коли у людей оплачена та отримана робоча віза в Польщу, вони приїжджають на робоче місце, а його не існує або воно зайняте.

Зазвичай, попередньо в таких випадках платять вигаданому роботодавцю або посереднику. В кращому випадку, пропонують альтернативне місце, але з мізерною оплатою чи поганими умовами. Тому через Інтернет пошуки роботи ні в якому разі робити не потрібно.

Пошук вакансій через кадрову агенцію

Оптимальний варіант – знайти кадрову агенцію в своєму місті. Такі вакансії, як робота на фермі в Польщі, на прибиранні, на зборі врожаю, на заводі, на складах, в пекарні вам зможуть запропонувати саме у таких агентствах по працевлаштуванню.

Працевлаштування на офіційній основі передбачає повністю легальне оформлення працівника. Це відбувається шляхом підписання трудового договору, який забезпечує повний соціальний, правовий та фінансовий захист людини.

Якщо компанія працює на ринку подібних послуг не один рік, маючи постійних замовників як з одного, так і з другого боку, вона не розмінюється на швидкі гроші, а забезпечує сервісний супровід протягом усієї поїздки, допомагаючи у вирішенні проблем, що можуть виникати як у заробітчан, так і у роботодавців.

Звертаючись до агенції, вам підкажуть детальний перелік необхідних документів для отримання роботи в Польщі. Вам обов’язково знадобиться запрошення від роботодавця, польська робоча віза категорії «D», підписаний трудовий договір.

Що гарантує офіційне працевлаштування

  1. Документально описані умови праці та проживання. Крім рівня заробітної плати, в документі вказують робочий графік, а також умови надання відпусток та лікарняних.
  2. Права європейського працівника. Наймаючи вас на роботу, роботодавець зобов’язується платити за вас податки, надавати лікарняний, компенсацію (у випадку отримання виробничої травми) та ін.
  3. Можливість отримання Карти тимчасового побиту після трьох місяців роботи. В досягненні позитивного результату також може допомогти польський роботодавець.
  4. Робота у престижній компанії. Нелегальний найм працівників жорстко карається законами Польщі і передбачає адміністративну відповідальність та накладення штрафів. Тому неофіційним прийомом на роботу займаються лише невеликі підприємства. Обираючи легальне працевлаштування, ви відсіюєте пропозиції від сумнівних компаній.

10 недоліків неофіційного працевлаштування в Польщі

  1. Закон не в змозі захистити права працівника.
  2. Нестабільність виплати заробітної плати.
  3. Недобросовісні роботодавці часто змінюють суму окладу за власним бажанням, при цьому не інформуючи працівника.
  4. Можливість невиплати заробітної плати.
  5. Порушення умов праці (особливо вимог щодо безпеки та гігієни праці).
  6. Понаднормова робота (закон регулює допустиму кількість робочих годин на тиждень).
  7. Погане ставлення до працівника (при неофіційному працевлаштуванні людина втрачає всі права, які надає їй міжнародне законодавство).
  8. Непостійність роботи (це особливо часто зустрічається у сфері будівництва).
  9. Відсутність відпусток, лікарняних, а також виплат по лікарняному листу.
  10. За виконання роботи з порушенням законодавчих норм передбачена адміністративна відповідальність. Іноземця ж депортують з країни з забороною в’їзду протягом 2 років.

Робота в Польщі для українців – це реальний вихід з непростої ситуації, що склалася на ринку праці в нашій країні. Число українських заробітчан у польських роботодавців збільшується щороку і, як показує статистика, сьогодні воно досягло рекордно рівня.

Підготувала Мар'яна Чорновіл