Як перестати боятись віддавати дитину в садочок під час війни
Як навчити дитину виконувати завдання без примусу
Як навчити дитину читати за системою Глена Домана
“Хто правий» у дитячій пісочниці
Особисті межі: як навчити дитину їх визначати та захищати
Листівка-валентинка "Квіточка з сердечок"
Саморобка: тварини з повітряних куль
Новий 2023 рік. Символ 2023 року. Чого чекати та як святкувати?
Основою методики Марії Монтесорі є свобода, а головними принципами – ігрова форма навчання і самостійне виконання вправ.
Игры с детьми по методике Монтессори

Італійський лікар і педагог Марія Монтесорі відома на весь світ завдяки розробці унікальної системи навчання дітей. На початку минулого століття вона відкрила власну школу, де заняття проводилися за методикою Монтесорі для малюків.
 
Основою методики Марії Монтесорі є свобода, а головними принципами – ігрова форма навчання і самостійне виконання вправ. Батьки можуть допомагати дітям під час занять, але не заважати. Вважається, що ігровий метод Монтесорі здатний викликати і підтримувати природне бажання дитини вчитися, пізнавати нове у тому обсязі, який малюк в змозі освоїти.
 
Игры с детьми по методике Монтессори

Розвиваюче середовище за Монтесорі

Ось кілька порад щодо того, як краще організувати розвиваюче середовище за методом Монтесорі у себе вдома.
 
1. Батьки повинні дозволяти дитині брати участь у житті родини.
 
• Допомагати прати (полоскати білизну, складати її, розвішувати, поруч прати одяг для ляльок).
 
• Бути помічником на кухні (мити і витирати посуд, прибирати зі столу).
 
• Робити прибирання разом (дитина може витирати пил, пилососити, замітати – іноді іграшковими побутовими приладами, а іноді справжніми).
 
• Допомагати доглядати за домашніми рослинами і вихованцями.
 
Игры с детьми по методике Монтессори

2.
Мама і тато зобов'язані надати вільний доступ до всіх розвиваючих іграшок для малюків, посібників та наборів для творчості. Їх потрібно розташувати на зручній для малюка висоті, а також розподілити за тематикою.
 
Зона практичного розвитку. Тут можна поставити, наприклад, ляльковий будиночок з іграшковими меблями, посудом та побутовими приладами.
 
Зона сенсорного розвитку. У цьому місці будуть розташовані іграшки, які сприяють розвитку органів чуття дитини: різні музичні інструменти, пірамідки, матрьошки, шиті м'ячики або мішечки з різними наповнювачами, розвиваючі килимки, а також флакончики зі спеціями або кавою, ватні тампони з різноманітними ароматами – це потрібно для розвитку нюху дитини за методикою Монтесорі.
 
Игры с детьми по методике Монтессори
 
Мовна зона розвитку. Рзмістіть у ній дитячу бібліотечку – художні книги та посібники, завдяки яким дитина освоює читання.
 
Математична зона розвитку. Сюди відносяться ті ж пірамідки, матрьошки, ігри-вставлялки, рамки-вкладки, тобто ті іграшки, за допомогою яких малюк може навчитися рахувати, порівнювати кількість, розмір і форму.
 
Природничо-наукова зона розвитку. У цьому місці варто розташувати домашні рослини і поселити домашніх тварин, за якими може доглядати дитина. Також методика розвитку Монтесорі передбачає наявність у природничій зоні глобуса, карт, календаря спостереження за природою, ігор і посібників з ботаніки, зоології, анатомії, географії і т.д.
 
Треба відзначити, що зон розвитку може бути і більше, оскільки дитині для загального розвитку також необхідні іноземні мови, спорт, музика, творчість.
 
Игры с детьми по методике Монтессори

Ігри за системою Монтесорі

Дуже важливо дати можливість дитині самій обирати, у що вона хоче гратись. Якщо ви помітили, що дитина знудилась і не знає, чим зайнятися, ненав'язливо запропонуйте їй погратися вдвох.
 
Не варто швиденько підказувати і допомагати дитині, якщо у неї не виходить виконати які-небудь дії або завдання. Малюк повинен спробувати впоратися самостійно, адже подолання складнощів тренує інтелект і розвиває характер. Після виконання завдань обов'язково хваліть малюка, а в разі невдачі – підбадьорюйте.
Завжди пам'ятайте про основні правила методики розвитку дітей Монтесорі:
 
Игры с детьми по методике Монтессори
 
1. Якщо хочеш працювати разом – потрібно про це домовитися.
 
2. Можна спостерігати за роботою інших, при цьому не заважаючи їм.
 
3. Після занять необхідно впорядкувати матеріал і своє робоче місце.
 
4. Якщо виникли труднощі, слід попросити інших про допомогу, а після – подякувати.
 
Ці правила розвиваючої методики Монтесорі обов'язкові для всіх домочадців – як дітей, так і дорослих. Так можна виховати внутрішню дисципліну, засновану на визнанні прав іншої людини, а також на повазі до її роботи і її самої.
 
Ігри з дітьми за методикою Монтесорі передбачають створення для дитини таких умов, в яких вона зможе вивчати навколишній світ самостійно. Згідно з системою Монтесорі, іграшки потрібно розділити за спеціальними зонам розвитку, а під час занять дотримуватись правила «допоможи мені зробити це самому».
 
Підготувала Катерина Василенкова