Як батькам допомогти дитині подолати стрес
Як проходять заняття в дитячих центрах розвитку
Як реагувати на погані оцінки дитини
Що робити якщо у дитині холодні ноги
Користь риби в дитячому харчуванні.
Як створити новорічний настрій
Основні принципи методики розвитку Нікітіних
Зимові ігри та забави для дітей
Основний принцип методу Монтесорі – підштовхнути дитину до самовиховання, самонавчання і саморозвитку.

Головна відмінність методу Марії Монтесорі від інших методик раннього розвитку дітей полягає у тому, що дитині не тільки надається можливість розвиватися самостійно, але і створюється для цього спеціальне середовище.
 
Марія Монтесорі стверджувала, що в дитині від народження закладені потужні внутрішні творчі сили, які націлені на її розвиток і, власне, на побудову особистості. Тому основний принцип методу – це неначе підштовхнути дитину до самовиховання, самонавчання та саморозвитку. Для цього створюються спеціальні монтесорі-класи, в яких організовується певне середовище існування для малюка. Спеціально навчені цій методиці монтесорі-вчителі спостерігають за діями дитини і, якщо вона забажає, обов'язково повинні надати їй допомогу.
 
Метод Монтесорі складається з трьох основних частин: дитина, навколишнє середовище, вчитель.
 

ДИТИНА

Підхід до дітей ґрунтується на наступному постулаті: кожна дитина, як і кожна людина, унікальна. Тому будь-який малюк розглядається з самого народження як єдина і неповторна особистість.
 
Ставлення до дитини формується на базі знання і розуміння особливих чутливих або сенситивних періодів розвитку, які в дорослому стані вже ніколи не повторяться (про них ішлося в попередніх статтях). Існує думка, що якщо не скористатися такими можливостями, то діти можуть втратити інтерес до будь-яких побутових або соціальних моментів на все життя, а «недопрацювання» в ці періоди можуть проявитися у найнесподіваніших і, можливо, навіть неприємних формах уже після шести років.
 
Для дітей 1,5–3 і 4–6 років існує окрема вікова програма. У кожній групі навколо дітей створюється певне середовище, яке сприяє розвитку навичок, пов'язаних з найбільш чутливими періодами сприйняття світу.
 
Сповідуючи девіз методу Монтесорі «допоможи мені зробити це самому», дитина вчиться в основному самостійно за допомогою спеціально розроблених монтесорі-матеріалів, у яких закладена можливість самоконтролю. Дитина сама бачить свої помилки, і дорослому не потрібно вказувати на них. Роль учителя полягає не в навчанні, а лише в скеровуванні самостійної діяльності дитини.
 

ДОВКІЛЛЯ

Величезне значення для реалізації методу Монтесорі мають дидактичні монтесорі-матеріали. У ролі розвиваючих ігор виступають навчальні посібники, виготовлені лише з натуральних матеріалів. Їх дизайн не змінювався з дня створення – уже майже 100 років. Усі матеріали виготовляються дуже якісно, а для виготовлення дерев’яних матеріалів використовуються цінні породи дерева.

Зони монтесорі-класу

• Зона практичного життя. Тут дитина вчиться самостійно одягатися, пересипати і переливати, мити і чистити.
 
• Зона сенсорного виховання дітей раннього віку націлена на вивчення навколишнього світу (розрізняти висоту, довжину, вагу, колір та інші властивості предметів).
 
• Зона розумового розвитку дитини ділиться на мовну, географічну, математичну, природничо-наукову.
 
• Зона розвитку рівноваги і координації рухів. Тут рухові вправи виконуються в основному на лінії. В монтесорі-класах на килимі або на підлозі намальована лінія шириною 2-3 см у вигляді кола або овалу діаметром не менше 4 м. Ця лінія використовується як для фізичних вправ з утримання рівноваги і координації рухів, так і для розвитку уваги.
У класах дитина сама вибирає зону і конкретний монтесорі-матеріал, з яким хоче працювати. Вона може працювати сама або з іншими дітьми, зазвичай цей вибір вона теж робить самостійно. Важливо, щоб дитина працювала у власному темпі. У методі Монтесорі немає змагання, є взаємодопомога і взаємопідтримка, тому формуються різновікові класи (відповідно до вікових програм), у яких старші допомагають молодшим.
 

УЧИТЕЛЬ

Роль учителя полягає не стільки в навчанні, скільки в допомозі самостійній діяльності дитини. Він допомагає дитині організувати діяльність і піти своїм унікальним шляхом, щоб повністю реалізувати свій потенціал. Монтесорі-вчитель втручається в діяльність дитини тільки тоді, коли це необхідно, або коли дитина про це попросить. Усі монтесорі-вчителі мають сертифікати, які підтверджують їх уміння працювати з дітьми за цією методикою.
 
Метод Марії Монтесорі, втім, як будь-який інший метод раннього розвитку дитини, має на увазі, що у своєму ставленні до малюка батьки повністю підтримують і дотримуються філософії даного методу. Інакше досягти бажаного результату буде вкрай важко.
 
Автор Тетяна Русяєва