Які фрукти можна вживати мамі-годувальниці
Як принести чоловікові задоволення: три простих поради
Правила прання білизни немовлят
Якщо чоловік не дарує подарунків
Чому чоловік не дзвонить після побачення
Хобі та захоплення які можуть стати бізнесом
Важка ковдра - міцний сон?
10 правил молодої мами: як в декреті встигати усе
Якщо ви помітили в собі ознаки післяпологової депресії, зверніться за кваліфікованою допомогою до психіатра або психотерапевта.
Послеродовая депрессия: как бороться
 
Здавалося б, з появою на світ малюка кожна мама повинна бути щасливою, проте це не завжди так. У багатьох жінок, які народили, на зміну радості швидко приходять негативні емоції.
 
Це трапляється через зниження рівня гормонів після пологів, що в свою чергу впливає на стан нервової системи жінки. Зазвичай емоційний спад триває не більше декількох днів, але іноді він затягується надовго та переростає в післяпологову депресію.
 
Послеродовая депрессия: как бороться
 

Ознаки бебі-блюзу

Вживаючи слово «депресія», насправді ми часто маємо на увазі поганий настрій і самопочуття, втому і дратівливість. Це трапляється із двома третинами жінок, які щойно стали матерями.  
 
Такі почуття особливо турбують на 3-5 день після пологів і можуть тривати від кількох днів до кількох тижнів. Це стан так званого бебі-блюзу (післяпологового блюзу), який помилково плутають з післяпологовою депресією.  
 
До симптомів бебі-блюзу відносять плаксивість, надмірну сентиментальність, часом пригнічений настрій, дратівливість, тривогу, а також розлади сну. Післяпологовий блюз не є патологією, не впливає на здатність мами доглядати за немовлям і не потребує лікування, бо з часом просто проходить.  
 
Послеродовая депрессия: как бороться

Симптоми післяпологової депресії

Післяпологова депресія часто з'являється вже через кілька місяців після пологів внаслідок тривалого бебі-блюзу. Її симптомами є ті ж, що і під час післяпологового блюзу. 
 
Мама постійно в пригніченому настрої, не отримує задоволення від занять, які раніше приносили їй радість, знижується апетит, з’являється відчуття втоми і сонливість, порушується концентрація уваги. Іноді навіть можуть виникати думки про суїцид.  
 
Стан післяпологової депресії перешкоджає нормальному догляду за дитиною, адже мама не в змозі створити для малюка сприятливу психологічну атмосферу.
 
Послеродовая депрессия: как бороться

Як боротися з післяпологовою депресією

1. Складіть розклад зустрічей з друзями і родичами та намагайтеся його дотримуватися. Частіше спілкуйтеся з ними по телефону − ізоляція може посилити післяпологову депресію.  
 
2. Раціон харчування мами повинен бути збалансованимя Якщо у вас поганий апетит,  їжте легкі страви протягом дня. Можете дозволити собі вживати улюблені страви частіше, але уникайте алкоголю і кофеїну.
 
3. Регуляно гуляйте на вулиці з дитиною у візочку або слінгу, робіть це якомога частіше впродовж дня. Рухайтеся, адже постійне помірне фізичне навантаження допоможе підняти вам настрій.  
 
4. Намагайтеся проводити більше часу на сонці, йдіть на прогулянки вдень і залишайте вікна вдома не заштореними.
 
5. Попросіть рідних допомогти вам з приготуванням їжі, залучіть їх до інших побутових справ.  
 
6. Відпочивайте і спіть якомога більше часу − втома тільки збільшує депресію.  
 
Послеродовая депрессия: как бороться
 
7. Щоб впоратися з післяпологовою депресією якомога швидше, беріть участь в обговореннях соціальних груп підтримки,. Відвідуйте форуми молодих мам, тематичні блоги, проводьте час з іншими батьками на дитячому майданчику, під час очікування прийому педіатра, в басейні, на заняттях раннього розвитку малюків.  
 
8. Не намагайтеся приховати свій настрій, навпаки, діліться своїми турботами з людьми. Що більше разів ви це зробите, то легше вам стане на душі.
 
9. Не зривайтеся на чоловікові, навіть якщо він робить щось не так. Не забувайте: найближча для вас людина також має обов'язки по догляду за малюком. Розкажіть йому про свій емоційний стан − і він обов'язково вас підтримає.  
 
10. Якщо ви помітили в собі ознаки післяпологової депресії, зверніться за кваліфікованою допомогою до психіатра або психотерапевта. Вони допоможуть впоратися з хворобою. 
 
Післяпологова депресія починається сильним занепокоєнням, постійним напруженням і тривогою. Часто її плутають з бебі-блюзом − схожим за симптомами, але безпечним станом організму молодої мами. Щоби впоратися з післяпологовою депресією, жінці необхідно дотримуватися декількох правил, насамперед, звернутися за медичною допомогою до фахівця.