Скільки спить малюк. Причини поганого сну немовлят
Як побороти безсоння без ліків?
Які фрукти можна вживати мамі-годувальниці
Про що не варто говорити на першому побаченні
Переваги та недоліки спільного сну з малюком
Як зізнатись чоловіку в коханні
10 найкращих місць для знайомства з чоловіком
Чому чоловіки зраджують
У цій статті ми розповімо про причини порушення сну в дітей та як на них реагувати.

Скільки сплять малюки? Це питання цікавить багатьох батьків. Чи буде дитина спокійно спати вночі, якщо вона виспалася вдень? Що робити, якщо малюк ніяк не засинає? І чому немовля погано спить?

У цій статті ми розповімо про причини порушення сну в дітей та як на них реагувати.

Скільки спить немовля

Тривалість сну малюків дуже відрізняється. Тому якщо ваша дитина не вкладається в середні рамки, переживати не варто. Однак стежте, щоб відхилення від норми не мали негативного впливу на самопочуття немовляти і членів його сім'ї.

Тривалість сну в день у немовлят:

  • 17-20 годин - до 2 місяців
  • 12-16 годин - до 6 місяців
  • 12 годин - до 1 року

Дітки до місяця можуть спати безперервно цілу добу та прокидатись лише для прийому їжі. У наступні місяці час сну малюка буде скорочуватися, він захоче гратися з батьками. 

Так, п'ятимісячна дитина може спати 4 рази на добу: 1 раз вночі і 3 рази вдень. При цьому ранковий і вечірній сон буде дуже коротким (близько 40 хвилин або години), а вдень дитинка може спати до 2-3 годин.

У 8-9 місяців малюк спить, як правило, вже двічі протягом дня по 1,5-2 години, а після року – один раз в день.

Якщо дитина неспокійно спить та часто прокидається, батьки починають турбуватися, оскільки не знають, з чим це може бути пов'язано і як діяти в таких ситуаціях.

Причини поганого сну малюка

1. Надмірні навантаження

Надмірні навантаження протягом дня можуть порушити нічний сон. Нові враження, зміна звичної обстановки (були в гостях), відсутність з якоїсь причини денного сну - все це перенавантажує немовля. І в результаті замість бажаного спокійного і глибокого сну дитина довго не зможе заснути.

2. Спека в кімнаті

Малюк погано спить, якщо в кімнаті жарко. Оптимальна температура повітря - близько 18-20 ˚С (але не вище 22 ˚С). Малята дуже важко переносять спеку. Тому дотримуйтеся температурного режиму (перед сном добре провітрюйте кімнату) і не одягайте на дитину надто теплі речі .

3. Сильний шум

Сильний шум перешкоджає спокійному сну. Коли малюк спить, зовсім необов'язково ходити навшпиньки і говорити пошепки. Але малятко можуть розбудити несподівані різкі звуки: телефонний дзвінок або стукіт у двері.

4. Яскраве світло

Дитина погано спить при яскравому світлі. Повісьте на вікна щільні штори або ролети. Це зробить ранковий і денний сон дитини більш тривалим і спокійним. Малюк прокинеться сповненим сил, веселим і готовим до нових відкриттів.

5. Незручний одяг

Дитині заважають спати занадто тісні штанці, зім’ята на спинці сорочка, щільно затягнутий підгузник. Одягайте на немовля зручний одяг для сну.

6. Відчуття голоду або спраги

Дитина погано спить, коли її мучить почуття голоду або спраги. До чотирьох місяців немовля хоче їсти вночі. Для нічного пиття краще давати питну воду для малюків.

7. Хвороба

Дитина погано спить, коли хворіє. Увечері малюк лягає спати здоровим і веселим, а вночі прокидається зі сльозами і криками. Перевірте, чи немає у немовляти температури. Якщо можете, подивіться, чи не почервоніло горло. Також варто перевірити животик, можливо, малюка мучать здуття і коліки.

Якщо малюк прокинувся і плаче, ні в якому разі не можна ігнорувати його. Обов'язково підійдіть, візьміть на руки або посидьте поруч. Ваша присутність заспокоїть дитину і знову поверне у світ снів.