Як почати нове життя
Чи варто вірити в гороскопи сумісності
Правила прання білизни немовлят
Виходимо з режиму святкового стресу для організму: як правильно відновитися після переїдань
Хобі та захоплення які можуть стати бізнесом
Як зберегти шлюб під час війни
Донор сперми: список стандартних вимог.
Як перестати жити від зарплати до зарплати
У період грудного годування жінка повинна підійти ґрунтовно до складання свого раціону, щоб відновити сили після вагітності та пологів.
 
Овочі та фрукти - це джерела вітамінів, корисних мікроелементів, антиоксидантів і поживних речовин, без яких наш організм не може нормально функціонувати. Крім того, в них міститься корисна для кишечника клітковина, пектини, фруктові кислоти і фруктоза з глюкозою, необхідні для повноцінного обміну речовин і нормального самопочуття.
 
Фрукти та овочі з доставкою, куплені на ринку і в супермаркеті або ж вирощені на власній ділянці – незамінний складник здорового раціону будь-якої людини, ба більше – мами-годувальниці.
 
У період грудного годування жінка повинна підійти ґрунтовно до складання свого раціону, щоб відновити сили після вагітності та пологів.
 
Однак часто мама сумнівається, чи не зашкодять фрукти здоров’ю малюка. То які фрукти можна матерям-годувальницям, коли їх можна починати вживати, як правильно їх вибрати і готувати?
 

Споживання фруктів під час годування грудьми

1. Лікарі рекомендують починати вживати фрукти з 200 грамів в день, поступово збільшуючи денну порцію до 300-400 грамів.
 
2. Перевагу, особливо в перші місяці життя немовляти, краще віддавати місцевим фруктам, до яких сама мама звикла з дитинства.
 
3. Можна їсти й екзотичні плоди - манго, папайю, ананас. Однак вводити екзотику в раціон варто вже після 3-4 місяців і стежити за реакцією дитини. Якщо малюк почуває себе добре, цей фрукт можна вводити в меню мами.
 
4. Перед споживанням усі фрукти необхідно ретельно мити, а екзотичні або ті, що в зимовий час імпортуються та проходять різну обробку, краще очищати від шкірки.
 
5. Рівень «алергенної небезпеки» знижується, якщо фрукти приготувати. Запечені груші, абрикоси, сливи - це не тільки смачно і корисно, але й безпечно для першого «знайомства» з ними малюка через мамине молоко.
 
6. Чи можна мамам-годувальницям вживати несезонні фрукти? Так, але якісні швидкозаморожені плоди, які були заготовлені в період природного дозрівання, будуть кориснішими і безпечнішими, ніж ті, що довго зберігалися або були привезені з далеких країн.
 

Які фрукти можна мамі, що годує грудьми

Яблука – фрукт номер один для мам-годувальниць. Жінці в перші ж дні після пологів рекомендують ласувати печеними яблуками. Найкраще вибрати місцеві зелені яблука і приготувати їх в печі. Свіжі яблука можна поступово вводити в свій раціон вже через кілька тижнів після народження малюка. Якщо дитина реагує нормально, можна пробувати жовті та червоні сорти, очищуючи їх від шкіри.
 
Груші - стиглі та соковиті плоди, які втамовують голод і спрагу, багаті клітковиною, сприяють роботі кишечнику, а за деякими дослідженнями, навіть знижують гостроту колькыв у малюків. Проте варто знати, що груші не їдять натщесерце і не запивають водою, адже це може спричинити дискомфорт у кишечнику. Зате запечена груша – чудовий здоровий десерт для молодої мами.
 
Сливи, персики і абрикоси влітку і восени будуть дуже корисними для мами-годувальниці, але ними не варто наїдатися. Ці плоди не є високоалергенними, але у великих кількостях можуть діяти як проносне, як на маму, так і на малюка.
 
Виноград містить деякі шкідливі субстанції, які можуть спричинити алергічнї реакції або харчові розлади. Вживати виноград краще з обмеженнями. Шкірка винограду довго перетравлюється в шлунку, може викликати бродіння, підвищене газоутворення в організмі матері, що призведе до коліків у дитини. Не їжте виноград з іншими фруктами та овочами, не з'їдайте все гроно за раз.
 
Кавуни та дині містять багато рідини, добре втамовують спрагу і сприяють лактації. Проте варто бути дуже уважними при їх виборі, оскільки, на жаль, більшість баштанних зараз вирощують із додаванням різних хімікатів. Тому кавун або диня (особливо на початку сезону дозрівання) може нанести більше шкоди, ніж користі.
 
 
Ягоди (полуниця, суниця, малина) є досить алергенними продуктами, тому краще утриматися від їх вживання в перші 3-4 місяці, щоб не нашкодити малюкові. Черешні, смородину, аґрус і вишні в помірних кількостях можна практично всім діткам.
 
Гранати і хурма - зимові фаворити серед фруктів. Щоб уникнути алергічних реакцій у малюка, гранати варто починати їсти потроху (близько 30 грамів на день), а якщо ви п'єте гранатовий сік, то краще наполовину розбавити його водою. Хурма не є алергеном, але вводити її теж потрібно з обережністю.
 
Банани так давно закріпилися в нашому раціоні, що їх і екзотикою назвати важко. З усіх «нерідних» нам фруктів банан - найбезпечніший. Крім того, регулярне вживання бананів допомагає боротися з запорами під час годування грудьми і нормалізує роботу кишечника.
 
Цитрусові - відомі алергени, тому не варто ними зловживати. Найменш аллергенними є лимони - профілактичний засіб в період епідемії. Можна почати з додавання 1-2 шматочків лимона в чай, і якщо малюк реагує нормально, поступово збільшуйте порцію. Апельсини, мандарини і грейпфрути краще починати вживати через 3-4 місяці після початку годування, знову ж таки - з 1-2 шматочків на день.
 
Ківі, манго, папайя, лічі, ананаси і весь широкий асортимент екзотичних фруктів можна починати пробувати після 3-4 місяців, коли кишечник малюка досить зміцніє.  
 
Не секрет, що від збалансованості раціону мами-годувальниці залежить якість і поживність грудного молока. Для розробки системи харчування молодої матусі потрібен особливий підхід. Регулярне вживання фруктів необхідне для різноманітності раціону, поповнення запасів корисних речовин, які були втрачені під час вагітності та пологів.