Ортодонтия зубов у детей: методы коррекции прикуса
Вкусные и полезные перекусы в школе
Безопасные сооружения для детских игр
Акриловые краски для рисования: советы по выбору
Поделки из гальки: домино своими руками
Как научить малыша чистить зубы
Как выбрать микроскоп для ребенка
Как одеть мальчика на выпускной в детском саду
Розвиваючи в дитини допитливість, ви закладаєте в неї прагнення до безперервного навчання, яке буде допомагати їй рости протягом усього життя.

Как развивать любознательность у ребенка

Діти допитливі з самого народження, але батькам необхідно постійно підтримувати їхнє природне бажання пізнавати світ. Розвиток допитливості прищеплює дитині тягу до нових знань, яка стане в нагоді і в дорослому віці.

Якщо батьки будуть всіляко заохочувати прагнення свого чада до примноження знань, з нього виросте активний і старанний учень. Якщо ж батьки будуть перешкоджати дитячим дослідженням, то інтелектуальний азарт маленького чомучки охолоне або зникне зовсім.

Как развивать любознательность у ребенка

Як розвивати допитливість у дитини

Відповідайте на дитячі запитання. Малечу цікавлять багато речей, тому не дивуйтеся нескінченному потоку запитань. Спробуйте уважно вислуховувати все, що говорить дитина, і давати чіткі відповіді, навіть якщо це п'ятдесяте питання «Що це?» за день. Якщо дорослі не пояснюють малюку незрозумілі для нього явища або відмахуються зі словами «ти ще дуже маленький для цього», зацікавленність може швидко згаснути.
Заохочуйте дослідження малюка. Батькам буває непросто змиритися з експериментами малюка, особливо, якщо в якості «піддослідних» обрані кімнатні квіти, домашні тварини або дорогі речі. Звичайно, небезпечні, шкідливі та руйнівні досліди потрібно припиняти, знаходячи їм замінники.
Відкривайте дитині світ. Постійно розширюйте поле допитливості дитини: водіть у театри, музеї, відвідуйте парки атракціонів, магазини, організовуйте майстер-класи та екскурсії – ось сторінка, ходіть по жвавих вулицях і відпочивайте на природі. Кожне нове місце – майданчик для дослідів та джерело інформації про світ. Спостерігайте за тим, що відбувається навколо разом з малюком, коментуйте побачене.

Как развивать любознательность у ребенка
Дозвольте малюкові отримувати різні враження. Дорослі захищають дітей від деяких видів діяльності, а разом з тим – позбавляють дитину емоцій, важливих для розвитку допитливості. Коли батьки суворо вказують дітям: «Не чіпай!», «Не лізь!», «Не кричи!», «Не можна!», «Не брудни!», діти рано чи пізно втратять інтерес до досліджень.
Заохочуйте імпровізації дитини. Малюка вчить не тільки навколишня дійсність, а й вигаданий світ фантазій. Потрапити в нього можливо завдяки книгам, кіно, театру і дитячим іграм, в яких дитина може приміряти на себе роль будь-якого героя.
Не дозволяйте дитині часто дивитися телевізор. Безумовно, багато телепередач можуть поповнити запас знань малюка, але далеко не всі. До того ж, такий метод навчання – пасивний: дитина може звикнути до того, що відповіді повинні приходити самі собою, у вигляді мерехтливих картинок на екрані. Набагато корисніше, коли малюк сам стає активним учасником пізнавального процесу.

Как развивать любознательность у ребенка
Включайте навчання в повсякденне життя. Це досить простий і ефективний спосіб розвинути допитливість у дошкільнят. Наприклад, познайомити малюка з цифрами можна за обідом ( «Тобі скільки? Одну чи дві ложки каші?»), з кольорами – коли збираєтеся на прогулянку («Сьогодні ти одягнеш синю чи зелену кофту? Це синій, а це – зелений»). Навчання алфавіту може стати не менш цікавим («Бачиш велику букву«М»? З цієї літери починаються слова «мама» і «молоко»).
Подавайте власний приклад. Покажіть малюкові, що ви теж любите займатися дослідженнями, постійно чогось вчитеся, пізнаєте те, чого раніше не знали і не вміли робити. Ви побачите, що бажання вчитися має заразливий характер, а дитина зрозуміє, що навчання – це процес довжиною в життя.
Уроджену допитливість мають усі діти. Пам'ятайте, що, розвиваючи в дитини цю позитивну рису, ви закладаєте в неї прагнення до безперервного навчання, яке буде допомагати їй рости й розвиватися протягом усього життя.

Підготувала Мар'яна Чорновіл