Что представляют собой детские универсальные коляски
Как порядок рождения в семье влияет на характер ребенка
Оформление комнаты для мальчика в стиле гонщика
Отец и сын: совместные игры и увлечения
Сценарий Хэллоуина «День привидений»
День рождения в стиле Майнкрафт
Воздушный мобиль для детской своими руками
Фингерборд: экстрим для пальцев
Сподіваємося, що настане час, коли ми теж будемо пишатися рівнем підтримки грудного вигодовування в Україні, а наші лактаційні кімнати стануть взірцем.

Грудне вигодовування є одним з найефективніших шляхів забезпечення здоров’я та виживання дітей. Якщо б грудне вигодовування проводилося на всезагальному рівні, щорічно можна було врятувати життя приблизно 820 000 дітей.

Але, як свідчить Глобальна система показників грудного вигодовування (The Global Breastfeeding Scorecard), що охопила 194 країни, у всьому світі лише 40% дітей у віці до 6 місяців знаходяться виключно на грудному вигодовуванні, та лиш 23 країни мають показники виключно грудного вигодовування, що перевищують 60%.
І велика доля тих жінок, хто може та хоче продовжувати грудне вигодовування, вимушені його припиняти через закінчення декретної відпустки чи вихід на роботу до її закінчення – через складні життєві умови, фінансові складнощі або острах втратити своє місце. Вони постають перед складним життєвим вибором: кар’єра, фінанси або грудне вигодовування. Багато з них залюбки б продовжували грудне вигодовування, якщо б мали підтримку роботодавців та сприятливі умови для зціджування на робочому місці.
Але чи розуміють роботодавці цю проблему? Чи колись взагалі замислювались над тим, що підтримка грудного вигодовування, здоров’я дітей та нації – це також і їх зона відповідальності? Що це – не лише справа жінки, що хоче дати найкраще своїй дитині, чи держави як чогось абстрактного, на що можна перекласти усю відповідальність?
Наразі в Україні мало роботодавців, хто замислюється над цією проблемою та ще менше тих, хто щось робить в цьому напрямку. Так, редакція сайту fathersclub.com.ua у 2018 році вирішила скласти рейтинг українських baby-friendly роботодавців, надіславши запити понад 200 компаніям. Відреагували на такий запит – вдумайтесь! – лише 24. Чи не є це прикрим свідченням ставлення суспільства та роботодавців до підтримки грудного вигодовування?
Однією з причин такого ставлення роботодавців до цієї проблеми є нерозуміння переваг підтримки грудного вигодовування як для своєї компанії, так і економіки взагалі. А ці переваги – величезні. Якщо говорити про переваги окремої компанії: за результатами дослідження, що проводилося у США, на кожну тисячу дітей, які не були на грудному вигодовуванні, прийшлося додаткових 2033 відвідування лікаря, 212 днів у лікарні та 609 додаткових призначень медикаментів. А жінкам, діти яких перебували на штучному вигодовуванні, довелося брати вдвічі більше лікарняних порівняно з тими, чиї діти були на грудному вигодовуванні. Рівень лояльності ж до тих компаній, де реалізована підтримка грудного вигодовування становив більш, ніж 94%!
Щодо економічної вигоди, то за даними звіту Всесвітнього банку «The 2017 Global Nutrition Report», кожний вкладений у підтримку грудного вигодовування $1 повертає $16!
Серед інших причин, за якими роботодавці не піклуються про жінок, що вирішили не припиняти грудне вигодовування після виходу на роботу, є також нестача вільного місця, фінансових або матеріальних ресурсів, нерозуміння, як облаштовувати лактаційні кімнати, а також сумніви в тому, чия це зона відповідальності – компанії чи держави.

Що ж треба для того, щоб зробити свою компанію baby-friendly, яких саме критеріїв треба дотримуватися, щоб обладнати лактаційну кімнату?
Спершу треба розібратися в основних потребах жінок, на яких ці кімнати розраховані. Так, якщо мова йде про офіс, то жінці для підтримки лактації декілька разів на день буде необхідне зручне місце для зціджування. І це в жодному разі не може бути туалет чи технічне приміщення для зберігання швабр та технічного мотлоху! Комфортна та спокійна атмосфера дуже важлива, адже це впливає на ефективність зціджування. Зробіть це місце затишним та красивим!
  1. Молоковідсмоктувач може бути шумним, тож звук від нього не повинен заважати іншим, а жінка, що зціджується, не повинна хвилюватися через це. Процес зціджування може тривати до 30 хвилин – отже, стіл чи крісло має бути зручним. Зціджене молоко має зберігатися у холодильнику, а аксесуари до молоковідсмоктувача, пляшки після зціджування треба вимити – тож треба подбати про ці речі.
  2. Для тих установ, де місце дозволяє виділити окреме приміщення під лактаційну кімнату, серед основних вимог до її обладнання є такі:
  3. Стіни: від 2х до 4х для забезпечення повного відокремлення приміщення;
  4. Вхідні двері із замком, що забезпечують приватність;
  5. Стілець. Бажано з підлокітником, в іншому ж випадку його може замінити стіл-підставка, на який можна облокотитися;
  6. Стеля. У випадку, якщо стіни кімнати не сягають висоти існуючої стелі, необхідним є встановлення навісної стелі для забезпечення звукоізоляції.
  7. Стіл – для молоковідсмоктувача та аксесуарів до нього;
  8. Місце для зберігання речей загального користування, що можуть знадобитися під час зціджування чи годування: туалетного паперу, серветок, пляшечок, тощо.
  9. Місце для зберігання грудного молока: окремий холодильник або контейнери для зберігання із замком, що можна буде зберігати в холодильнику загального користування;
  10. Місця із замком для приватних речей, таких як молоковідсмоктувач, пляшечки тощо;
  11. Раковина та доступ до холодної та гарячої води;
  12. Мікрохвильова піч для стерилізації молоковідсмоктувача та аксесуарів.
  13. Аудіо-відео монітор та док-станція;
  14. Перегородки чи ширма, якщо кімната призначена для кількох користувачів.
У випадку неможливості виділення окремого приміщення під лактаційну кімнату можна вставити готові модулі для грудного вигодовування малюків або зціджування, таких як babysss™. Серед переваг – універсальність, ергономічність, сучасний дизайн, невеличкі розміри та можливість встановлення майже в будь-якому приміщенні.
Babysss™ забезпечить необхідну приватності та комфорт для малюків і мам в офісних та громадських просторах, хоча й не є альтернативою стаціонарним лактаційним кімнатам.
Взірцем турботи про мам та малюків можна вважати Японію. Обладнання кімнат в цій країні забезпечує максимальний комфорт для мами та малюка. Лише подивіться! В громадських місцях такі кімнати мають навіть окремі зони для годування дітей і навіть автомати для готування молочної суміші. Зони для грудного вигодовування передбачають також і місця, де тато може зручно почекати, доки його жінка годує.

Сподіваємося, що настане час, коли ми теж будемо пишатися рівнем підтримки грудного вигодовування в Україні, а наші лактаційні кімнати стануть взірцем для інших країн.
Підготовлено: Дар'я Бурова, редакторка проекту «Зробимо країну дружньою до малюків»